ONDERZOEKEN, BESTUDEREN, NAKIJKEN & HERHALEN.

Bij McDavid, testen we onszelf lang voordat u ons hebt kunnen testen. We worden gedreven door sportprestaties, wiskunde en statistiek. Begin aan uw nieuwe sportieve uitdaging met de bewezen en constant verbeterende McDavid producten. Check de feiten, cijfers en focus die we toepassen op al onze producten, ideeën en onszelf.

Net als de McDavid atleten, hebben wij het volledige vertrouwen in de extreme kwaliteit en ultieme bescherming van de Hex technologie. Om harde onafhankelijke berekeningen samen te brengen met oprechte individuele wensen, testen we Hex naast het veld, het plein of de piste ook in het laboratorium.

We droegen onze Hex pads en producten over aan de hoog aangeschreven professionals van het Center for Human Performance in San Diego, Californië.
Het Center for Human Performance (CHP) is een state-of-the-art instituut voor bewegingsanalyses. CHP voert dienstverlenende programma’s en geïntegreerd onderzoek uit in de sportwetenschappen, loopanalyse, biomechanica, orthopedie en motion capture voor animatie. Het centrum observeert, onderzoekt en meet menselijke prestaties, gaande van wandelen tot slaan met een golfclub of een baseballbat. Kortom, alle straffe dingen die je met McDavid Hex producten zou kunnen doen.

Het Center ging over tot actie en vergeleek Hex face-to-face, fabric-to-fabric en pad-to-pad met producten van concurrerende merken.

Wetenschap houdt geen rekening met hoe gigantisch het marketingbudget is, of hoeveel een logo op tv verschijnt – wetenschap zoekt enkel de waarheid.

EEN BRACE DRAGEN OF NIET: STUDIE VAN HIGH SCHOOL BASKETBALSPELERS STEUNT HET GEBRUIK VAN ENKELBRACES MET VETERS

aanbrekend onderzoek toont aan dat spelers die enkelbraces met veters dragen, drie keer minder vaak een enkelletsel oplopen.

Enkelletsels – die het meest voorkomen bij sporters – kunnen atleten buiten spel zetten, brengen medische kosten met zich mee en kunnen zelfs een chronisch probleem worden. De prijs van een medische behandeling en verloren speeltijd kan aanzienlijk zijn. Veel deskundigen moedigen het gebruik van een enkelbrace aan om enkelblessures te voorkomen, maar er bestonden nog geen uitgebreide studies om te bepalen of een enkelbrace de frequentie van letsels vermindert. Een eerste grootschalige studie onderzoekt nu of een enkelbrace met veters doeltreffend is om enkelblessures bij adolescente atleten te voorkomen.

Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison voerden tussen 2009 en 2010 een studie uit bij 1.460 mannelijke en vrouwelijke basketbalspelers uit 46 middelbare scholen in Wisconsin. Een eerste groep van 740 spelers droeg de McDavid Ultralight 195 enkelbrace met veters. De andere groep van 720 spelers droeg geen enkelbrace. De groep die geen brace droeg telde 78 acute enkelblessures, terwijl de groep met brace maar 27 acute enkelblessures ondervond.

“Het onderzoek geeft aan dat een enkelbrace met veters een rendabele blessurepreventiestrategie is voor adolescente basketbalspelers”, zegt Tim McGuine, sportmedisch onderzoeker aan de University of Wisconsin, atletisch trainer en hoofdauteur van de studie. “In basketbal loopt je zowat het hoogste risico op enkelblessures, en deze studie illustreert hoe een simpele brace een atleet blessurevrij kan houden.”

Er bestond wel bezorgdheid dat een brace de bewegingsvrijheid van de enkel zou beperken, waardoor de knie geblesseerd zou kunnen raken. Dit kan gebeuren wanneer de knie een plotse draai maakt, maar de voet op zijn plaats blijft staan.

De studie toonde echter geen groot verschil aan tussen de twee groepen op gebied van knieblessures; er waren 15 knieblessures in de groep met brace en 13 knieblessures in de groep zonder brace. “Waarschijnlijk is de zachtere, flexibele veterbrace wel minder risicovol voor de knie dan de semi-harde plastieken brace”, aldus McGuine.

Andere studies hebben aangetoond dat focussen op balans, coördinatie en springtechnieken tijdens de training ook enkelblessures bij adolescente basketbalspelers kan doen verminderen. De beste aanpak is volgens de onderzoekers een combinatie van training en enkelbraces. McGuine zegt: “Hoe meer we kunnen doen om blessures bij jongeren te voorkomen, hoe minder we op lange termijn moeten uitgeven aan ziekteverzekeringen.”

Het onderzoek werd gefinancierd door de ‘University of Wisconsin Department of Orthopedics and Rehabilitation’ en de ‘University of Wisconsin Sports Medicine Classic Research Fund’. Het onderzoek, “The Effect of Lace-up Ankle Braces on Injury Rates in High School Basketball Players”, werd gepubliceerd in september 2011 in ‘The American Journal of Sports Medicine’. Download een pdf van het volledige onderzoek.

OVER DE ENKELBRACE

De enkelbrace met veters die geselecteerd werd voor het onderzoek, was de McDavid 195™. Deze wordt gebruikt door veel middelbare en universitaire spelers. De brace kan zowel links als rechts gedragen worden en is gefabriceerd met synthetische stoffen. Hij wordt gedragen over een paar sokken en de veters worden aan de voorkant gebonden. Twee velcro banden ondersteunen de enkel terwijl een andere elastische band rond de top van de enkel wordt gewikkeld voor een aansluitende pasvorm. De onderzoekers en de schoolcoaches gaven de deelnemers aan de studie instructies over het gebruik en de draagwijze van hun braces. De brace moest tijdens elke conditietraining, gewone training of wedstrijd gedragen geworden tot het seizoen afgelopen was.