Hoe kniebeschermers de volleybalsport beïnvloeden!

Ik ben Wannes, actief en gepassioneerd volleyballer en medewerker bij McDavid. Als spelverdeler maak ik reeds twintig jaar de volleybalvelden onveilig met mijn feilloze pastechniek. Van heinde en verre heb ik menig tegenstrever reeds in de sportvloer doen bijten. De top bereiken is een ding, maar op de top blijven iets helemaal anders… Of zoals Militair strateeg Sun Tzu reeds zei,: ‘Onoverwinnelijkheid ligt in de verdediging; de kans op overwinning in de aanval’. Een deftige kniebescherming is de basis van deze verdediging en heeft een rechtstreeks effect op mijn successen.

Maar nu serieus… Om dit absurde niveau te bereiken heb ik eerst vele jaren de  spreekwoordelijke ‘kletsen’ gehad, het afgedropen met de staart tussen de benen, het hoofd moeten buigen en de plots niet zo spreekwoordelijke schaafwonden moeten likken.

Kniebeschermers – Een lage tol voor bescherming en bewegingsvrijheid

Bescherming in volleybal is niet verplicht. Ik ben dus maar wat blij dat ik, in ruil voor een ranzig geurtje van in de sportzak vergeten en met zweet doorweekte kniebeschermers, nooit meer de angst moet hebben om naar een bal te duiken. Wie kent er niet het hoge piepgeluid van glijdende huid op de sportvloer, direct gevolgd door de ijzige stilte van ploegmaats die met een blik van plaatsvervangende pijn rouwen om een spoor van achtergelaten huid?

Het is haast profetisch dat ik in zo’n ‘op de tanden bijtende’ – hysterie van pijn en groeiende bloedparels,  de uitgestoken handen van mijn ploegmaats heb gevonden. Door de tranen heen de letters op hun kniebeschermers net onderscheidend: McDavid, McDavid, EUREKA… McDavid.

Kniebeschermers – De sleutel tot de overwinning

Hoewel mijn passie voor het volleybal nog groot is, is mijn lichaam oud en getekend door jarenlange volleybalstrijd. In de meeste ploegen onderga ik de gruwel tot de rijpere helft van de spelers te behoren. Mijn visie op ‘kniebeschermers’ is in al die jaren fel verandert. In eerste instantie kocht ik, door mijn jeugdige zwakte voor groepsdruk en kameraadschap, hetzelfde model kniebeschermers als mijn teamgenoten. En als je kniebeschermers enkel ziet als een gebruiksmiddel dat je tere velletje beschermt voor de horror der schaafwonden dan kan het alvast geen kwaad om hetzelfde te doen als ik toen.

Iedereen weet dat echter dat kniebeschermers beter glijden over de sportvloer dan menselijke huid. Een essentieel kenmerk dat maakt dat, door het dragen van kniebeschermers, een heel nieuwe wereld opengaat van bewegingen en technieken die onmogelijk zijn zonder kniebeschermers. Dit is een geweldig uit te buiten voordeel dat verrassend genoeg reglementair is. Afhankelijk van je positie op het veld, het gebruiksgemak en de frequentie waarmee je speelt kies je best je kniebeschermers.

Kniebeschermers – Hoe kies ik de juiste?

Bij McDavid specialiseren we ons in de creatie van optimale kniebeschermers specifiek voor het gebruik van volleybal. Momenteel hebben we drie modellen, elk met hun eigen functionaliteit. Ik heb hieronder opgelijst wat mogelijke voor-en nadelen zijn en normaal voldoet één van deze altijd wel aan de noden van volleybalspelers en speelsters op alle niveau’s

McDavid kniebeschermers model 601

McDavid kniebeschermers model 601

 • Deze beschermers voorzien optimaal in bescherming dankzij een kussen van ongeveer 3cm breed aan de voorkant van de knie.
 • In de bovenste rand zit een ‘anti-slib’- strook die ervoor zorgt dat de beschermers comfortabel op hun plaats blijven zitten.
 • De kniebeschermers zijn volledig omsloten met rekbare stof.
 • We hebben deze beschermers in verschillende kleuren, waardoor ze kunnen matchen met elke wedstrijdkledij.
 • CE – certificatie (lees: een europees kwaliteitslabel dat indiceert dat het product voldoet aan de veiligheids-, gezondheids- en milieubeschermingsnormen opgesteld voor producten die verkocht worden in Europa)Mijn mening:Deze beschermers geven mij een veilig gevoel door het stevige kussen vooraan dat bescherming biedt tegen zowel schaafwonden als impact van een val. Zeker als je beginnend speler bent is dit prioriteit. Dit gaat wel ten koste van bewegingsvrijheid. De beschermers blijven goed op hun plaats zitten, maar nemen gemakkelijk zweet op… Dit kan voor minder aangename geuren zorgen als je ze niet verlucht. Ze zijn gelukkig wel in de machine wasbaar, maar drogen traag door het dikke kussen. Voor wie meer dan twee keer in de week volleybal speelt raad ik deze kniebeschermers niet direct aan.

McDavid kniebeschermers model 601

McDavid kniebeschermers model 601

 • Deze beschermers beschermen zowel de voorkant als een deel van de zijkant met een kussen van ongeveer 1 cm.
 • In de bovenste rand zit een ‘anti-slib’- strook die ervoor zorgt dat de beschermers comfortabel op hun plaats blijven zitten.
 • De beschermers zijn volledig omsloten met rekbare stof.
 • De beschermers passen zich aan aan de beweging van de knie door groeven op tactisch gekozen plaatsen.
 • CE – certificatie (lees: een europees kwaliteitslabel dat indiceert dat het product voldoet aan de veiligheids-, gezondheids- en milieubeschermingsnormen opgesteld voor producten die verkocht worden in Europa)Mijn mening:Deze beschermers voelen heel comfortabel aan en ik voel me volledig vrij in mijn beweging. Dit komt ook omdat de kussens vrij dun zijn. De volledige knie is omsloten, maar door de lichtheid van de kniebeschermers zijn ze niet te warm (ze zijn alleszins ook machine wasbaar voor de zweters onder ons). Ik raad deze beschermers aan voor de volleyballer die al gewend is aan veel duiken en andere verdedigingstechnieken. Het is de perfecte bescherming tegen schaafwonden, maar als je hard valt kan je nog steeds pijn ervaren.

McDavid kniebeschermers model 601

McDavid kniebeschermers model 601

 • Deze beschermers bieden hoogwaardige bescherming tegen impact en schaafwonden door een extra stevige stof die het kussen omhult.
 • Het open design geeft veel bewegingsvrijheid.
 • Wrijving heeft minder effect op deze stof waardoor de beschermers duurzaam zijn.
 • CE – certificatie (lees: een europees kwaliteitslabel dat indiceert dat het product voldoet aan de veiligheids-, gezondheids- en milieubeschermingsnormen opgesteld voor producten die verkocht worden in Europa)Mijn mening:Ik vind deze beschermers er goed uitzien, ze voelen ook heel natuurlijk aan en bieden veel vrijheid in beweging. Echt de perfecte beschermers voor elke volleyballer in mijn ogen. Ik raad wel aan ze regelmatig te wassen, want ze absorberen wel een beetje zweet en dat kan irritatie geven na verloop van tijd.

Conclusie: kniebeschermers zijn onontbeerlijk onderdeel van mijn, en na deze blogtekst hopelijk ook jou, volleybal uitrusting.

Met vriendelijke groeten

2 replies on “Hoe kniebeschermers de volleybalsport beïnvloeden!

 • Judy Hoekema

  Sinds jaren speel ik met super veel plezier met de Mcdavids 601. Nooit problemen. Elke keer netjes in de waszak in de machine. Heerlijke bescherming.
  Maar nu had ik plots na de wedstrijd uitslag op de bovenkant van mijn knieeen, daar waar de kniebeschermers zitten.
  Deze beschermers zijn ong 1,5 jaar in gebruik.
  Is er iets dat ik kan doen?
  Heeft het zin nwe te kopen, of blijf ik nu allergisch reageren op het materiaal?

  Vriendelijke groet,
  Judy Hoekema

  Beantwoorden
  • mcdavid

   Beste Judy,

   Bedankt voor de feedback.

   Deze klacht hebben we over deze kniebeschermers nog niet eerder gehoord, maar het is absoluut mogelijk dat er irritatie optreedt.
   Bent u toevallig van wasmiddel of wasverzachter verandert bij uw laatste wasbeurt? Dit is de meest waarschijnlijke reden waarom uw huid anders reageert. Het kan ook dat uw kniebeschermers stilaan versleten zijn. Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee u volleybalt.

   Normaal gaat deze irritatie niet optreden bij het aanschaffen van nieuwe kniebeschermers. Indien dit wel het geval is, kan u deze natuurlijk gratis retourneren.

   Met vriendelijke groeten,
   Wannes, mcdavid.nl

   Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *